Vrolijke zomerbloeiers: Klaprozen

Coquelicot klaprozen papaver

De zomer is begonnen en de klaprozen staan prachtig in bloei. Wie wordt er niet vrolijk van het zien van deze prachtige, romantische en kleurrijke zomerbloem? Klaprozen zijn goed te herkennen aan hun rode kleur en in het wild vormen een weelderige bloemenzee. Wie kent de prachtige rode klaprozen niet. En de gele, witte, paarse en roze? U ziet ze niet vaak, maar ze bestaan!

Klaproos als pijnstiller

De klaproos is niet alleen maar mooi, maar kan bijvoorbeeld ook als pijnstiller gebruikt worden. Eén soort klaproos, de slaapbol aka opium klaproos, wordt gebruikt als ingredient voor pijnstillers als morfine en codeine. De slaapbol is de groene bol die apart van de bloem van de klaproos groeit. De pijnbestrijdende kracht van de slaapbol werd al in de oudheid ontdekt, maar wordt tegenwoordig nog steeds in ziekenhuizen gebruikt als pijnstiller.

Koken met klaprozen

Klaprozen kunnen giftig zijn, houd ze dan buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Opmerkelijk genoeg kunt u de klaproos toch koken. Hoe? De zaden die geproduceerd worden door de slaapbol, ofwel opium klaproos, zijn wél eetbaar. Net als de bloemblaadjes en jonge bladeren van de rode klaproos, maar let op: dit kan alleen als er nog geen groene slaapbol is.

Olie :
Met de zaden van de klaproos kunt u culinair olie maken die goed is voor uw gezondheid. De olie is heerlijk om mee te koken, te gebruiken als saladedressing of om wat extra smaak te geven aan uw brood of cake.

Salade :
Verras uw vrienden en familie met kleurrijke bloemen in een heerlijke zomersalade. Gebruik hiervoor de bloemblaadjes van de rode klaproos, vers of gedroogd, om een lekkere pittige salade te maken. De jonge bladeren kunt u op dezelfde manier bereiden als spinazie: rauw in de salade of gekookt.

Siroop :
Door de verzachtende eigenschap van de bloemblaadjes van de klaproos, kunnen ze ook gebruikt worden voor het maken van een hoestsiroop.

Infusie:
Het aftreksel van de bloemblaadjes van de klaproos, dat wordt verkregen door het overgieten van warm water geeft een rustig en ontspannen gevoel en is daarom erg geschikt als infusie voor het slapen gaan. De infusie kan ook als huidverzorgingsproduct gebruikt worden. De geconcentreerde infusie werkt tegen rimpels en verzacht gezwollen oogleden.

Klaprozen in een vaas

Heeft u ooit al klaprozen geplukt? Dan zult u nu denken: dat kan niet, dan vallen de bloembaadjes ervan af en gaat de bloem dood. Wilt u toch een boeket met klaprozen maken? Met deze tips geniet u van een mooi boeket met klaprozen!

  1. Als u de klaproos plukt, snijd hem dan dicht bij de wortel af.
  2. Brand direct de onderkant van de steel met een aansteker of kaars.
  3. Zet de klaprozen in een vaas. De bloemen blijven zeker een week mooi!

Klaproosveld

Tags from the story
, ,
Written By
More from Rose

Hoe bloemengeuren onze leefomgeving verrijken

Bloemen maken mensen blij, dat weet iedereen, maar weten jullie waarom? Niet...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *