De hortensia, een populaire blikvanger

Hydrangea hortensia

Net als Doornroosje zijn de hortensia’s (bot. hydrangea) uit hun magische slaap ontwaakt. Overal om ons heen zien we deze mooie bloemen in alle kleuren verschijnen. De hortensia zorgt voor kleur, gezelligheid en eerlijk gezegd, wie kan haar romantische charme weerstaan? Hortensia’s zijn niet alleen populaire tuinplanten maar tegenwoordig  worden ze ook steeds vaker als snijbloem gebruikt. Een beetje dromerig, klassiek en tegelijkertijd landelijk en rustiek – een must-have deze zomer.

 

Hoe moet ik een hortensia verzorgen?

De hortensia is zeer gemakkelijk te verzorgen: winterharde, zeer lang bloeiende plant die bijna geen ziekten of plagen kent. Ideaal voor mensen die geen groene vingers of weinig tijd hebben!

Veel water geven: De naam Hydrangea, losjes vertaald als ‘water barrel’, verwijst naar een bekervormige bloem en de behoefte aan veel water. Wanneer uw plant water nodig heeft, zult u dat meteen weten omdat het slap zal gaan. Maar zodra haar dorst wordt vernietigd komt de hydrangea weer tot leven. Geef dan regelmatig water aan uw plant, als u van haar schoonheid tot aan het begin van de herfst wilt genieten.

Winterhard: Aangezien hortensia’s winterhard zijn, overleven de winter zonder moeite. Wel moet u voor late vorst oppassen. Late vorst kan wel een probleem zijn als er al knoppen in zitten. Dan moet de plant afgedekt worden met een vliesdoek of noppenfolie om te voorkomen dat de bloemknoppen bevriezen.

 

De symbolische betekenis van de hortensia

De hortensia staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Haar kleuren symboliseren liefde, harmonie en hoop. Geen wonder dat deze zomerbloem zo vaak op bruiloften en verjaardagen wordt gezien! Bloemisten binden deze zinvolle bloem in smaakvolle en ongebruikelijke boeketten en bloemstukken. Tip: Hortensia bloemen kunt u ook prima gebruiken in een zelfgemaakte bloemenkrans.

 

Verrassend veranderlijk

Heeft u een blauwe hortensia geplant en plotseling bloeit hij niet meer blauw maar roze? Dit verschijnsel is niet ongewoon en heeft te maken met de zuurgraad (pH) van de bodem. Hoe zuurder de grond (lage pH-waarde), hoe blauwer de bloemen kunnen worden. Een kalkrijke grond (hoge PH-waarde) zorgt ervoor dat de plant roze kleurt. De witte hydrangea is een uitzondering. Aangezien de witte bloemen geen pigmenten hebben, veranderen ze dan niet van kleur.

Kent u iemand die van bloeiende planten houdt maar helaas geen groene vingers hebt? Dan kunt u hem/haar blij maken met een prachtige hortensia!

 

Tags from the story
,
Written By
More from Rose

DIY: Citrouilles aux bonbons

C'est bientôt Halloween. Vous organisez une soirée d’Halloween avec vos amis et...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *