Hoe bloemengeuren onze leefomgeving verrijken

Bloemengeuren Parfum des fleurs

Bloemen maken mensen blij, dat weet iedereen, maar weten jullie waarom? Niet alleen omdat ze mooi uitzien, maar ook omdat ze soms erg lekker ruiken. Wie naar een bloem kijkt en ruikt voelt zich al een beetje gelukkig. Het zicht is het belangrijkste zintuig voor de mens, en net als het zicht is de reuk nauw verbonden met ons geheugen. Het ruiken van bloemengeuren heeft de kracht om ons positiever en rustiger te maken. Maar hoe werkt het precies?

Elke bloem heeft zijn eigen geur… maar waarom?

Bloemen geven verschillende geurmoleculen vrij. Met deze geuren kunnen ze verschillende insecten en bestuivers (met name bijen) aantrekken. Omdat planten en bloemen niet kunnen zien of horen, zijn de geuren erg handig om met elkaar te communiceren. Elke plant en bloem heeft zijn eigen geur, wat resulteert in een grote diversiteit aan lekkere geuren.

De rol van bloemengeuren in ons leven

De reuk is een complex maar logisch zintuig. Een bekende geur kunt u vaak herkennen en associëren met een speciale gebeurtenis, persoon of plek, zelfs als u deze herinnering allang vergeten was. Het is wetenschappelijk bewezen dat lekkere geuren in onze omgeving ons humeur en gedrag kunnen beïnvloeden. Bloemengeuren vervangen zeker geen arts of medicijnen, maar ze helpen wel om zich beter te voelen. Voelt u zich gespannen, onrustig of een beetje triest? Bloemengeuren zorgen dat u zich relaxter en beter voelt. Ze helpen ook om hoofdpijn te verlichten en om beter te slapen.

shutterstock_179642303

De geuren van bloemen

U kunt bloemen op veel verschillende manieren aan uw dagelijkse omgeving toevoegen: op kantoor, in de auto of in huis. Sommige bloemen helpen rustig te blijven terwijl anderen juist energie geven.

  • Lavendel is vooral bekend om zijn geur dat energie geeft en mentale activiteit stimuleert. Lavendel kunt u in een drukke werkomgeving gebruiken om positieve energie te verspreiden. Gebruik lavendel in uw slaapkamer om beter te slapen, in de vorm van etherische olie of maak een thee met lavendelbloempjes.
  • Vanille heeft een zachte zoete geur die erg goed is om stress en hoofdpijn te verminderen.
  • Magnolia staat bekend om zijn therapeutische eigenschappen. Vooral in de Chinese markt is magnolia veel gebruikt om stress te verlichten.
  • Bergamot heeft een geur dat veel energie geeft, zeker tijdens het wisselen van de seizoenen.
  • Ylang-Ylang en jasmijn hebben een sterke geur en staan bekend om hun sexappeal. Wilt u iemand verleiden? U weet nu wat u nodig heeft!
  • Patchouli is een sensueel geur dat u helpt ontspannen. Perfect om een relaxte sfeer mee te creëren voor een eerste date. Een goed idee voor Valentijnsdag?

 

Wist u dat…

… onderzoekers inmiddels ongeveer 1700 verschillende bloemengeuren  hebben vastgesteld?

… lelies bekend zijn om hun sterke geur, maar ze ruiken niet allemaal sterk. Sommige lelies zijn namelijk geurloos!

… Blauweregen Wisteria en lelies de sterkst ruikende bloemen zijn?
Sommige mensen houden van bloemen met sterke geuren, maar anderen juist helemaal niet. Let er dus op als u bloemen cadeau geeft dat u bijvoorbeeld geen lelies stuurt aan iemand die er hoofdpijn van krijgt. Bloemisten weten vaak boeketten te maken met de juiste combinatie van bloemen waardoor u met meerdere zintuigen van uw boeket kunt genieten!

Written By
More from Rose

DIY: versier uw zonnebril met bloemen!

Heeft u ook zo veel zin in de zomer? De mooie zomeravonden,...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *